Naisilla on ollut Suomessa äänioikeus vuodesta 1906 lähtien , ensimmäisenä Euroopassa. Olemme siis määrätietoisesti kehittäneet Suomea tasa-arvoiseksi jo yli 100 vuoden ajan. Tänä päivänä on kuitenkin syytä olla kehityksestä huolissaan. Ympäri maailmaa, viime vuosina myös Euroopassa, on nähtävissä, että emme voi pitää naisten oikeuksia itsestäänselvyyksinä. Tästä viimeisenä esimerkkinä on Puolan naisten asemaa ikävästi horjuttava aborttilain uudistus. Myös Suomessa on kuulunut yhä enemmän puheenvuoroja vanhoillisen naiskäsityksen puolesta. Jopa ministeritason poliitikkoja vähätellään ja tytötellään. Työ tasa-arvon puolesta ei ole siis vielä lähelläkään valmis.
Mikkelissäkin on vielä tehtävää. Vaikka naisia on jo monilla poliittisilla kärkipaikoilla, on edelleen esimerkiksi kaupungin konserniyhtiöiden puheenjohtajista suurin osa on miehiä. Moni nainen saattaa tänäkin keväänä jättää kokonaan lähtemättä ehdolle kuntavaaleihin, koska pelkäävät joutuvansa vihapuheen kohteiksi sosiaalisessa mediassa. Näihin asioihin on saatava muutos.
Päättäjinä voimme parantaa kaikkien mikkeliläisten tyttöjen ja naisten asemaa esimerkiksi seuraavasti: Puolustamme naisten urheilun tukemista tasavertaisena kaupungin avustusten ja tilojen jakamisessa. Pidämme huolta maksuttoman ehkäisyn saatavuudesta alle 25-vuotiaille. Huolehdimme siitä, että kotiväkivaltatilanteisin on saatavilla riittävästi apua. Varmistamme, että kasvatus- ja opetushenkilöstölle varataan riittävästi mahdollisuuksia kouluttautua, jotta he voivat vahvistaa osaamistaan tasa-arvosta ja kaavamaisten sukupuolia koskevien käsityksien purkamisesta.
Näidenkin asioiden vuoksi me olemme ehdolla kuntavaaleissa. Mikkelin päättäjiksi tarvitaan naisia, jotka osaavat olla samaan aikaan niin vahvoja kuin lempeitäkin.
Hyvää naistenpäivää maanantaina!
Vihreiden kuntavaaliehdokkaat