Kolme naista istuu portaillaVäkivalta syntyy vihan tunteesta, jota on helppoa viljellä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Se, että ei ole samaa mieltä poliittisista tavoitteista, ei oikeuta ketään heittämään epäilyksiä tai väitteitä yksittäisen poliitikon tai virkamiehen oman edun tavoittelusta tai muusta pahantahtoisuudesta. Tällaisilla sanankäänteillä on mahdollista viljellä henkilötasolle kohdistuvaa vihaa.
Kenenkään ei tule myöskään antaa omilla somealustoillaaan tilaa keskusteluille, joissa käytetään henkilöihin kohdistuvia ivaavia termejä. Mahdollisen kritiikin tulee kohdistua asioihin, ei ihmisiin tai heidän henkilökohtaisiin ominaisuuksiinsa, ja sen tulee perustua tarkistettuihin faktoihin.
Poliittisia asioita voi hyvin viedä eteenpäin perustelemalla omat kantansa, hyökkäämättä muiden näkemyiksiä kohtaan. Tämä ei ole yhtä raflaava tapa viestiä tai päätyä otsikoihin, mutta on mielestämme ainoa tapa huolehtia politiikan pysymisestä asiallisena.
Meidän kaikkien tulee yhdessä varmistaa, että kenenkään ei tarvitse pelätä osallistuessaan politiikkaan henkilökohtaisia hyökkäyksiä, ei edes sanallisella tasolla ja verkossa. On demokratian kannalta erittäin haitallista, jos ihmiset jättävät lähtemättä ehdolle luottamustehtäviin siksi, että joutuvat pelkäämään häirintää ja väkivaltaa missään muodossa.
Me kaikki voimme muuttaa maailmaa turvallisemmaksi.
Mikkelissä 13.1.2021
Vihreät kaupunginvaltuutetut ja kuntavaaliehdokkaat
Nina Jussi-Pekka
Heli Kauppinen
Minna Pöntinen